Bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu toplum hayatında ortaya çıkan gürültü sorunu, ülkemizde de giderek önem kazanmaya başlamıştır. Çağdaş yaşam konforunun ayrılmaz bir parçası olan gürültü kontrolü, yeni geliştirilen konut projelerinde de ön plana çıkmaya başladı. Tüm bu gelişmelere rağmen, Türkiye’de henüz, ciddi ve tutarlı sayılabilecek adımların atılmadığını görmekteyiz.
Oysa, kullanım maksadına göre ses düzeyi, dinlenme alanlarında 25, tiyatro ve konferans salonlarında 30, otel odalarında ise 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Konutların yatak odalarında 35’i, oturma odalarında 40, mutfak banyo gibi servis bölümlerinde de 70 desibeli aşmamalı. Küçük ölçekli fabrikalarda 70, büyük ölçekli fabrikalarda da ses düzeyi en fazla 80 olması gerekiyor. Buna rağmen, kalkış halindeki bir jet uçağının 25 metre mesafedeki ses basıncı 140 db olurken, çok gürültülü bir fabrikada çelik perçin işleminin 5 santimetrede 100 db’ye çıkabiliyor. Susturucusuz gerçekleştirilen bir yol kazısının 7 metre mesafedeki ses basınç düzeyi de 90 db oluyor. Çalar saat zilinin 80, saatte 50 kilometre hızla giden otomobilin kabin içinde 70, normal konuşmada 50, oturma odasında ise 40 db oluyor. Tüm bunlar gürültü kirliğinin en önemli unsurlarını oluşturuyor. Yapılan ölçümler, özellikle İstanbul ve İzmir’deki konutların çoğunluğunda konut içi gürültü düzeyinin rahatsız edici boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, yeni projelerin dışındaki konutlarda gerekli ses yalıtımına henüz özen verilmediğini gösteriyor. Tüm bunlara rağmen, 60 desibelin üzerindeki gürültü basıncı, fiziksel ve ruhsal bakımdan zarara yol açıyor ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaya devam ediyor.
Ses yalıtımı ise ısı yalıtımına benzer. Bir ses yutucu malzeme ile enerjinin tamamının yutulması beklenmemelidir. Bu nedenle, gürültü seviyesinde 10 db’den daha fazla bir azalma beklenmesi pratik olmadığı gibi ekonomik de olmamaktadır. 10 dB azalma, gürültü düzeyinin yarı yarıya azalması anlamına gelir. Gürültünün kendi kaynağında yok edilmesi mümkün olmadığı zaman, ortamda yayılmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınması da gerekir. Bu önlemler, sesin yayıldığı ortama engel, panel veya duvar yapılması ile sağlanabir. Bu durumda engel malzemenin ses iletim kaybı ve ses yalıtım oranı önemli rol oynar. Ortamdaki sıcaklık yükseldikçe ses hızı artmakta, basınç artınca ses hızı da düşmektedir.Ses yalıtımı, ses geçiş kaybının arttırılması anlamına gelir ve gürültü denetimini içerir. Ortamdan kaynaklanan hava seslerinin bitişikteki mekana geçmesinin engellenmesi ve darbeyle oluşan katı cisimlerde yayılan sesin yalıtılmasını içerir.
Bina sakinlerini rahatsız eden sesin yayıldığı yolları yok etmek ya da konser salonu, sinema, kütüphane, stüdyo gibi mekanlarda dışarıdan gelen sesi azaltmak gerekir. Bu amaçla ses yalıtımı tüm bölme elemanlarının camyünü ve taşyünü gibi mineral esaslı malzemeler veya poliüretan veya melamin esaslı akustik köpükler ile yalıtılması ile yapılmalıdır.
Irmak İzolasyon
Irmak İzolasyon mantolama, çatı sistemleri ve su izolasyonunda en son teknoloji ile üretilmiş, yüksek performanslı, çevreci ekolojik ürünler ile sağlıklı yaşam alanları yaratmaktadır. Kaliteli ve titiz işçiliğiyle, yüksek performans ürünlerin profesyonel uygulamasını en cazip fiyatlarla müşterilerine sunan Irmak İzolasyon için iletişim sayfamızı kullanabilir yada web sitemiz www.izolasyontr.com'u ziyaret edebilirsiniz.
Bu yazıya henüz kimse yorum yapmamış.Ama ilk yorumu neden sen yapmayasın ki ?
Yorum Gönder
Küfür ve Hakaret içeren yorumlar yazmayınız.Aksi halde yorumunuz silinecektir.Yorum yazarken Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriniz.Eğer "Yorumlama Biçimi"nde "Google Account,LiveJournal,Wordpress,TypePad,AIM,OpenID" seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız "Adı/Url" seçeneğini kullanınız.